Wat kunt verwachten na de behandeling ?

Als gevolg van de behandeling is er een wond in uw mond gemaakt. Er kunnen zich situaties voordoen, die u als normale bezwaren na een behandeling moet beschouwen.

Gelukkig kunnen de meeste mensen de dagen na de behandeling gewoon werken.

Na uw behandeling krijgt u van ons instructies mee.

Symptomen na de behandeling

Zwelling:

Door de behandeling kan de wang zwellen. Deze zwelling is de eerste dagen het sterkst en neemt daarna weer af. Met name na het verwijderen van een verstandskies kan dit optreden. Soms gaat het gepaard met een tijdelijke beperking van de mondopening.

Bloeding:

Uit de wond kan gedurende de dag nog wat bloed vrijkomen. Vermengd met speeksel geeft het snel de indruk dat er een nabloeding is. Dit valt vaak erg mee. Bij het verwijderen van een verstandskies of wortelrest laat de kaakchirurg u vaak het eerste half uur dichtbijten op een gaasje om bloed in de mond te voorkomen. Dit kunt u later op de dag zo nodig herhalen.

Pijn:

Vaak is de plaatselijke verdoving na 4 uren uitgewerkt. U kunt dan pijn krijgen. Dit is goed te bestrijden door tijdig pijnstilling in te nemen en regelmatig te herhalen. Pijnstillers kunt u zonder recept kopen bij drogist, supermarkt of apotheek. Ditzelfde geldt voor mondspoelmiddel en maagzuurremmers.

Pijnstilling:

 • Paracetamol 500mg -U start 1 uur na de ingreep met 2 x 500mg Paracetamol en herhaalt dit 4 keer per dag. Elke dagmag u dus 8 tabletten van 500mg Paracetamol gebruiken.
 • Ibuprofen 400mg -Naast de Paracetamol is Ibuprofen effectief tegen pijn na een kaakchirurgische ingreep. U gebruikt Ibuprofen 400mg tot 4 maal per dag alleen of samen met Paracetamol.

Voordat de verdoving is uitgewerkt mag u al beginnen met het innemen van een pijnstiller. Indien u geen recept heeft mee gekregen kunt u gebruik maken van Paracetamol.

Als wond en mondverzorging:

 Als poetsen pijnlijk is, dan kunt u tijdelijk een mondspoelmiddel gebruiken om het wondgebied toch te verzorgen:

 • CorsodylLysterine
 • zero
 • Lauw water met iets opgelost zout

Bij maagklachten:

Als u bij het gebruik van Ibuprofen klachten krijgt van uw maag kunt u de Ibuprofen minderen of innemen na een maaltijd of met wat voedsel. Verder wordt omeprazol bij drogist en apotheek zonder recept verkocht onder de merknaam Losecosan. Dit remt de vorming van maagzuur en gebruikt u 1 keer per dag.

Hechtingen:

Als de wond gehecht wordt, gebeurt dit met een draad die vanzelf oplost. Afhankelijk van de soort, verdwijnt deze vaak ongemerkt, in een periode van enkele dagen tot weken.

Spoelspuitje:

Als u een spoelspuitje meekrijgt, begint u 48 uur na de behandeling met spoelen. U vult het spuitje met lauw (kraan) water en spoelt het wondje uit door de gebogen tip 1 cm in het wondje te plaatsen en dan met enige kracht uit te spuiten. U herhaalt dit 3 keer. Dit doet u 4 maal daags na de maaltijden en voor het slapen gaan gedurende 3 tot 5 dagen.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is afbeelding-spuitje-in-wond.png

Maatregelen

U kunt de volgende maatregelen nemen om de genezing te bespoedigen:

 • Om de zwelling te voorkomen kunt u na de ingreep de wang koelen door enkele ijsblokjes in een plastic zakje te doen. Houd dit in een washandje tegen uw wang. Doe dit de eerste uren na de ingreep afwisselend een kwartier met koeling en een kwartier zonder koeling. Voorkom direct contact met de ijsblokjes en de huid om bevriezing te voorkomen.
 • Als u gaat liggen,is het prettig om het hoofd iets hoger te houden met een extra kussen.
 • Tenzij anders aangegeven, mag u gewoon eten en drinken. Wacht wel tot de verdoving is uitgewerkt, anders bijt u misschien ongemerkt op de wang of lip.
 • U mag gewoon tanden poetsen. Wees bij de wond wel extra voorzichtig om beschadigingen te voorkomen.
 • Zuig niet aan de wond.
 • Heeft u de indruk dat er een bloeding is, maak dan een passend rolletje van een gaasje of leg bijvoorbeeld een knoop in een katoenen zakdoek. Plaats dit op de plek van de bloeding en bijt gedurende een half uur stevig dicht.
 • Ga niet spoelen op de dag van de ingreep. Het kan daardoor gaan bloeden. Heeft u een spoeldrank op recept gekregen? Spoel dan voorzichtig en begin hier pas mee één dag na de ingreep.

Wanneer contact opnemen?

Voor klachten zonder spoedeisend karakter kunt u telefonisch contact (link naar contact pagina) opnemen ’s morgens tussen 8.30 en 10.00 uur.

Neem contact op met de polikliniek Kaakchirurgie of buiten kantooruren via de receptie. Vraag dan naar de dienstdoende kaakchirurg en meld dat u al behandeld bent:

Na 3-4 dagen is de zwelling vaak het heftigst. Na 4-5 dagen moet dit weer duidelijk afnemen.

 • Als de bloeding na herhaaldelijk plaatsen van gaas niet stopt.
 • Bij aanhoudende koorts hoger dan 39°C.
 • Als pijn en zwelling na vijf dagen weer toenemen. Soms komt er wat voedsel in de wond waardoor klachten aanhouden. Door de wond dan schoon te spoelen kan snel verlichting optreden.

Download hier de informatiefolder die u meekrijgt na de behandeling.

U kunt altijd contact opnemen als de pijn niet minder wordt na 3-4 dagen of de zwelling neemt na 3-4  dagen toe. 

Partners