Voedingsadviezen bij Osteotomie

Even niet kunnen kauwen

Onlangs hebt u een kaakoperatie ondergaan. Na deze operatie mag u enige tijd niet kauwen, waardoor de delen van uw kaak in de juiste stand met elkaar kunnen vergroeien. Uw eten moet daarom gemalen worden.

In sommige gevallen zijn tanden en kiezen van boven- en onderkaak tijdelijk aan elkaar vastgemaakt. Is dit bij u het geval, dan kunt u geen gemalen voedsel eten, maar alleen vloeibaar voedsel. In principe mag u alles eten, maar wel in gemalen en/of vloeibare vorm. U kunt het voedsel fijnmalen met behulp van een keukenmachine, staafmixer, blender of zeef.

Vloeibaar voedsel

Als u vloeibaar moet eten, verdunt u dit fijngemalen voedsel met bijvoorbeeld melk of bouillon. Hier treft u allerlei tips aan om het eten in de periode na uw kaakoperatie zo verantwoord en aangenaam mogelijk te laten zijn.

U leest recepten en vindt informatie over onder andere energie- en eiwitverrijkte producten zoals die in de winkels verkrijgbaar zijn. Goede voeding is belangrijk na een kaakoperatie.

Algemene tips voor het klaarmaken van vloeibare of gemalen voeding

U kunt het beste het eten klaarmaken zoals u gewend bent; daarna maalt u het eten. Met melk, jus, room of bouillon kunt u het eten op de juiste dikte brengen. Hierna de voeding indien nodig zeven. Breng het eten op smaak met extra kruiden/specerijen en een sausje. Makkelijk in gebruik zijn pakjes saus die in vele smaken verkrijgbaar zijn.

VARIATIE

Bij een vloeibare of gemalen voeding is het belangrijk om te zorgen voor variatie. Wissel hartige en zoete gerechten af. Omdat de meeste vloeibare gerechten zoet zijn, is het vaak prettig tweemaal per dag een warme maaltijd te gebruiken.

Afwisseling

Wissel warme en koude gerechten af. Wissel de kleur en smaak van gerechten af; dit kan de eetlust bevorderen. Gemalen erwtjes, snijbonen, peultjes en sperziebo­nen smaken bijna hetzelfde. Worteltjes, bloemkool, rode kool en spinazie zijn daarentegen erg verschillend van kleur en smaak.

Wanneer u vloeibaar moet eten, verdunt u het gemalen voedsel (extra) met vocht. Hierdoor kan de hoeveelheid eten wel wat meer worden. Dit kunt u dan beter meer verdelen over de dag.

Voor het eten van vloeibaar voedsel kunt u gebruik maken van een rietje, een tuitbeker met groot gat of een spuit van 50 ml.

Recepten

Het is soms lastig om te bedenken wat voor vloeibaar voedsel je kan eten en wat je kan bereiden. We hebben om je op weg te helpen een aantal suggesties op een rijtje gezet.

Partners