Vrijleggen geimpacteerde tand

Ruimte maken

Meestal wordt u voor deze behandeling verwezen door de orthodontist. Het kan zijn dat soms een tand niet goed doorbreekt en extra geholpen moet worden om op de goede plaats terecht te komen. De tand kan belemmerd worden door een dikke laag tandvlees, een verkeerde positie of bot waardoor het doorbraakproces niet goed op gang komt. Om ruimte te maken wordt dit dan aangepast.

Meestal wordt er ook een bracket met ketting op de tand geplakt om in enkele maanden  het doorbreken te bespoedigen door er langzaam kracht op te zetten met b.v. een elastiekje. Het gaat hierbij overigens vaak om een hoektand.

Hieronder ziet u in een filmpje hoe dit in zijn werk gaat

Na afloop

Na het vrijleggen, zeker als de tand erg diep ligt, wordt vaak het wondje bedekt met een wondverband. Hierdoor wordt met name voorkomen dat het tandvlees weer over de vrijgelegde tand groeit. Het stelpt het bloeden en geeft wat minder nalast.

Na de behandeling zal vaak de orthodontist enkele dagen later het wondverband verwijderen en het doorbraakproces verder begeleiden

Wat kunt u verwachten na de behandeling ?

Als gevolg van de behandeling is er een wond in uw mond gemaakt. Er kunnen zich situaties voordoen, die u als normale bezwaren na een behandeling moet beschouwen. Lees meer over de eventuele symptomen na de behandeling.

Partners