Verslag van een patiënt

Mijn ervaringen en tips van de kaakoperatie van mijn onderkaak

Woensdag 15 januari 2014 vond de kaakoperatie van mijn onderkaak in het Gelre ziekenhuis plaats. Dr. Kraaij heeft deze kaakoperatie samen met Dr. Heijnsbroek uitgevoerd.

De operatie zelf is mij niet tegen gevallen en ik ben blij dat ik dit heb gedaan

Informatievoorziening aan familie, vrienden en kennissen

Deze link heb ik voor mijn operatie op mijn facebook geplaatst, zodat mensen zien wat er gaat gebeuren.

Ik heb mijn familie en mijn vrienden uitgelegd dat de operatie medisch noodzakelijk is en dat het zeker geen cosmetische operatie is. Dit is het bijkomende voordeel.

Daarnaast dacht men dat na het uitvoeren van de operatie het beugeltraject afgerond is. Dit is niet zo! Tijdens mijn operatie bleven de beugel en palater bar in mijn mond zitten. De palater bar mocht er vrij snel uit. Het inhouden van de beugel is zeker nog 6 maanden na de operatie nodig.

Hieronder beschrijf ik hoe ik de dag van de operatie en de dagen daarna heb ervaren.

De dag van de operatie

Inchecken

Om 10.30 uur moest ik mij melden op de afdeling A7 route 118. Daar werd ik opgevangen door een verpleegster. Zij nam met mij de medische gegevens door en vroeg met wie na de operatie contact kon worden opgenomen.

Daarna werd ik naar mijn kamer gebracht en klaar gemaakt voor de operatie. Dat wil zeggen dat ik mijn operatieshirt aan moest doen, de bloeddruk werd opgemeten en dat het infuus werd ingebracht.

Vervolgens werd ik door de verpleegster naar de wachtruimte van de OK gebracht. Daar werd nogmaals mijn medische gegevens gecheckt en werd mijn medisch dossier overgedragen.

In de operatiekamer

Vanuit de wachtkamer werd ik de OK ingereden om vervolgens vanuit het bed op de operatietafel te gaan liggen. Het medische team stelde zich voor en werd ik klaar gemaakt voor de operatie. De stickers voor de hartslag werden opgeplakt en , een dop voor het zuurstof werd op mijn vinger aangebracht.

Aan de rechterkant werd mijn arm onder het laken stevig en recht ingepakt en kreeg ik een lekker warm dekentje. Daarna werd de anesthesist opgeroepen en heb ik nog even kort met de kaakchirurg gesproken.

Daarna werd ik onder narcose gebracht. Onder narcose wordt de beademingsbuis ingebracht. De operatie heeft ongeveer vier uur geduurd.

In de uitslaapkamer

Na de operatie werd ik naar de uitslaapkamer gebracht. Ik was snel uit mijn narcose. Het eerste wat ik voelde was de geweldige ruimte in mijn mond. Ik voelde mij prima, en tot mijn grote verbazing ging het praten best redelijk.

In de uitslaapkamer kreeg ik vanuit preventief oogpunt nog wat pijnstillers toegediend. Ik had geen pijn. Na een kwartier in de gaten te zijn gehouden mocht ik naar mijn kamer.

Weer terug op de kamer

Mijn man was inmiddels gebeld dat de operatie geslaagd was. Hij mocht in het bezoekuur komen. Omdat je gezicht na de operatie behoorlijk is opgezwollen kan dit voor kinderen een schokkende ervaring zijn. Hij kwam daarom zonder kinderen. Mijn man is even geweest. Ik was te moe en misselijk door het restbloed dat in mijn maag was gelopen.

Na de operatie kreeg ik koud en vloeibaar eten

Het was vroeger gebruikelijk dat de mond werd gefixeerd. Mijn kaakchirurg heeft daar niet voor gekozen. Gelukkig maar. In de avond werd ik misselijk en heb ik overgegeven.

Na 3-4 dagen is de zwelling vaak het heftigst. Na 4-5 dagen moet dit weer duidelijk afnemen.

Tegen de zwelling kreeg ik 2 cold packs in een tube om mijn gezicht. Dit voelt heerlijk aan. Ook kreeg ik een tube vaseline om mijn lippen in te smeren. Geen overbodige luxe omdat de lippen enorm opzwellen.

De dagen na de operatie

Ontbijt

De volgende ochtend heb ik vla en een heerlijk waterijsje gekregen. Het eten gaat lastig, maar met een rietje of theelepel is het best te doen. Om de pijn preventief te bestrijden kreeg ik paracetamol.

Fixatie

Die ochtend mocht mijn infuus eruit, werd de bloeddruk opgenomen en moest ik om 11.45 uur op controle komen bij Dr Kraaij. Ik ben met mijn man hier zelf naar toegelopen. Ik voelde mij prima. Hij bracht de fixatie elastieken aan in mijn mond en controleerde de boel.

Hij twijfelde of ik naar huis mocht, omdat het best een heftige ingreep is. Maar als ik hem beloofde niet te praten (echt tot het hoogst noodzakelijke), geen bezoek tot dinsdag en rust te houden dan mocht ik naar huis.

Na het foto’s maken van mijn kaak heb ik mijn spullen gepakt en ben naar huis gegaan. Thuis heb ik een stoel in de badkamer gezet om zittend voor een spiegel mijn mond goed schoon te kunnen maken. Dit deed ik zo’n 3 keer per dag.

Eerst je elastieken eruit halen, daarna je mond spoelen met lauw warm water met een monoject spuitje, daarna voorzichtig poetsen met een babytandenborstel en fluoride tandpasta, daarna spoelen met chloorhexidine en de elastieken er weer in doen. De elastieken in de mond doen gaat het makkelijkst met een grote rechthoekige spiegel en een kunststof pincet met kartels (te koop bij de apotheek).

Zwelling

Na de operatie is je gezicht behoorlijk opgezwollen. Na 3 dagen wordt de zwelling minder en zakt deze af naar je borst. De eerste dagen moet je veel koelen. Het makkelijkst gaat om 2 cold packs in een tube te doen en deze als een ei om je hoofd te binden.

Ik heb iedereen uitgelegd dat het schokkend is de zwelling te zien, en dat mijn lichaam hard moet werken voor het herstel. ’s Avonds na het douchen, wanneer ik ging slapen, smeerde ik mijn gezicht in met Arniflor Eerste hulp zalf. De zalf is vettig en groen en daarom deed ik deze zalf ’s avonds op. Deze zalf gaat de blauwverkleuring van de huid tegen.

Visitie – Rustig aandoen

Het is verstandig om de eerste week zeer weinig tot geen visite te ontvangen. Het belangrijkste is dat je goed naar je eigen lichaam luistert en rust neemt wanneer het lichaam daarom vraagt. Na twee weken was ik pas in staat om visite kort te ontvangen.

Ik denk dat het een goede beslissing is geweest dat ik de eerste weken rustig aan heb gedaan. Omdat het praten na de operatie best wel vermoeiend is hield ik iedereen via Facebook op de hoogte.

Slapen

Het slapen deed ik de eerste 2 weken schuin met een rol kussen onder mijn bed. Ik had een bedrekje om TV te kunnen kijken vanuit mijn bed. In verband met de zwelling is het prettiger dat je hoofd hoog ligt. Door de zwelling kan je niet op je zij liggen.

Voeding

Ik heb zoveel mogelijk afwisselend gegeten. Ik begon de dag met drinkontbijt, vla of yoghurt en ik gebruikte hiervoor een kunststof theelepel.

Rond 10.00 uur maakte ik een smoothie.

Smoothie Tip: Galia meloen in de blender, banaan/avocado/mango sinaasappelsap, banaan/kiwi sinaasappelsap, banaan/ bosbessen/ yoghurt/ 7 granen ontbijt. Ik deed er 7 granen ontbijt in om op deze manier voldoende vezels binnen te krijgen.

Ik dronk met een rietje. Dit rietje knipte ik af omdat dit minder kracht bij het drinken kost. Al vrij snel kon ik uit een glas drinken omdat het gevoel in mijn lippen vrij snel terugkwam.

Rond 12.00 uur nam ik soep zonder stukjes of nam ik bouillon.

Rond 15.00 uur nam ik vla, yoghurt, waterijs, milkshake.

Rond 17.00 uur nam ik warm eten.

Tips voor warm eten:

  • Gerookte makreel met saus
  • Gebakken zalm
  • Gerookte zalm in hele kleine stukjes
  • Soep (ook veel eigen gemaakte verse soep zoals bloemkoolsoep, broccoli soep en bouillon)
  • Aardappelpuree (tegenwoordig in diverse smaken te koop)
  • Appelmoes ( kleine bakjes die je o.a. bij de Aldi kan kopen. Ook als tussendoortje is de dit aan te bevelen)
  • Knijpfruit ( knijpfruit heeft een tuitje en kan je zo in je mond spuiten. Knijpfuit is bij de Aldi verkrijgbaar en er zijn 4 verschillende smaken)
  • Heel fijn geprakte broccoli, bloemkool en worteltjes.

In plaats van het eten bij elkaar te gooien in de blender is het prettiger om verschillende smaken op je bord te hebben. De kunst om de eerste weken op een prettige manier vloeibaar eten te doorstaan is om zoveel mogelijk afwisselend te eten.

Om voor een voorspoedig herstel te zorgen at en dronk ik regelmatig. In het begin is dit vermoeiend en gaat het eten heel erg langzaam.

De voordelen die de operatie mij hebben opgeleverd

De voordelen die ik als gevolg van deze operatie ervaar zijn enorm.

  1. Na jaren onrustig geslapen te hebben, slaap ik nu aan één stuk door.,
  2. Ik heb veel meer ruimte in mijn mond. Het praten gaat nu een stuk makkelijker en na een dag praten, heb ik geen pijn meer in mijn kaak.

Medisch traject na de operatie

Het aangroeien van het bot duurt minstens 6 weken. De kaak wordt met platen en schroeven vastgezet. Bij mij irriteren de platen en daarom worden deze, nadat mijn beugel er uit is gehaald, verwijderd.

Na de operatie blijf je onder controle van de kaakchirurg. De kaakchirurg controleert o.a. of er geen ontstekingen ontstaan, hoe de genezing verloopt in de mond, en of de stand van de kaak stabiel blijft. Dit laatste om een relaps te voorkomen.

Bij het eerste bezoek aan de orthodontist na de operatie controleert hij de nieuwe stand van de kaak en hoe de genezing verloopt. Na een aantal weken mocht mijn palater bar eruit, en werden er nieuwe draden in mijn beugel gezet. Als mijn beugel eruit mag worden er spalken gezet en kan een afspraak met de tandarts gemaakt worden.

De tandarts controleert het gebit grondig door o.a. foto’s te maken. Foto’s maken was niet eerder mogelijk vanwege de beugel en de palater bar. Daarnaast gaat mijn tandarts mijn gebit verder verbeteren door composiet aan te brengen op mijn hoektanden om slijtage te voorkomen en de grip te verbeteren. De tandarts maakt ook het gebit schoon.

Ik hoop aan het eind van dit jaar klaar te zijn en te kunnen genieten van een stralende lach.

Ik wens je heel veel succes en een voorspoedig herstel.

Partners