Kaakgewricht

Het kaakgewricht is een van de meest gebruikte gewrichten in het lichaam. Het wordt natuurlijk gebruikt voor spreken eten lachen mimiek maar vaak ook onbewust. Hier kan overbelasting op de loer liggen. Een goed functionerend kaakgewricht is dan ook van groot belang. Veel mensen zijn bekend met klem of knars gedrag. Dit kan soms overdag gebeuren maar vaak ook onbewust tijdens het slapen.

Hier onder staat aangegeven hoe een normaal kaakgewricht functioneert.

Hier is aangegeven wat er precies gebeurd bij een verschuiving van de discus.

Soms ontstaan er klachten bij de kaakgewrichten. Dit noemen we: TMD (Temporo Mandibulaire Dysfunctie)

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) omvat alle klachten van en rondom het kauwstelsel; het kaakgewricht en de bijbehorende spieren.

Temporomandibulaire dysfunctie kan zich op verschillende manieren uiten. De meest voorkomende TMD klachten zijn:

  • Pijn aan de kaak.
  • Niet goed kunnen bewegen van de kaak
  • Geluid in het kaakgewricht.
  • Gevoeligheid van de gebitselementen.
  • Ook hoofd-, nek- en oorpijn kunnen een gevolg zijn van TMD.

Hoewel klachten aan de kaak erg vervelend kunnen zijn en een impact hebben op het dagelijks functioneren hoeft u zich geen zorgen te maken over blijvende schade.

TMD gaat vaak gepaard met geluid in de kaak, dit kan een knap of een schurend geluid (crepitatie) zijn. Doordat het gewricht dicht bij het oor zit kan het geluid nogal hard klinken. U hoeft zich geen zorgen te maken over uw gewricht of het knakken, het kan geen kwaad en uw kaakgewricht slijt er ook niet van.

Sinds 2019 hebben we regelmatig gemeenschappelijk spreekuren samen met Wouter van Leeuwen, orofaciaal therapeut, voor de meest complexe casuïstiek.

Partners