OSAS: Obstructief Slaap Apnoe Syndroom
Wat is het?
Wat is het?
Iedereen snurkt wel eens en haalt daarbij wat moeilijker adem. Bij OSAS is er meer aan de hand. Hier treedt een onderbreking van de ademhaling op. Vaak komt dit door het dichtvallen van de ademweg omdat bijvoorbeeld de tong zo diep weg zakt dat er een obstructie plaats vindt. Als iemand op zijn rug ligt gebeurt dit sneller.
Men spreekt van een slaapapneusyndroom (Osas) bij meer dan 5 stilstanden per uur.
Na een onderbreking in het ademhalen volgt een periode van min of meer normaal ademen, waarna er weer perioden van ademstilstand optreden. Deze perioden van ademstilstand kunnen relatief kort zijn en variëren van 15 tot 30 seconden.
Perioden langer dan 30 seconden komen ook voor. Dan wordt onvoldoende zuurstof opgenomen en geen koolzuurgas uitgeademd. De hersenen geven het lichaam een signaal om wakker te worden. Na ontwaken, vaak met een schok, wordt de ademhaling weer hervat.
De ademstilstanden kunnen gedurende de slaap zeer vaak voorkomen. Het klachtenpatroon van de patiënt kan bestaan uit een zeer onrustige slaap, niet uitgerust wakker worden, overdag in slaap vallen op onverwachte momenten en extreme vermoeidheid. Slapen met Osas is letterlijk hard werken.
Ook de bedpartner of familieleden kunnen veel last hebben van het geluid en de ademstops worden ook voor de partner als erg beangstigend ervaren.
De patiënt kan met zijn/haar snurk-of slaapapneuprobleem in eerste instantie terecht bij de huisarts. Deze zal hem/haar verwijzen naar een slaapspecialist bijvoorbeeld een KNO-arts, longarts of neurofysioloog. De slaapspecialist zal een slaaponderzoek uitvoeren, dit kan in de meeste gevallen gewoon thuis. Tijdens dit onderzoek wordt gemeten in hoeverre er sprake is van slaapapneu. De mate van slaapapneu wordt weergegeven in een indexcijfer (AHI). Dit cijfer geeft aan hoeveel blokkades (apneus) of bijna-blokkades (hypapneus) u per uur heeft. De slaapspecialist maakt deel uit van een team dat in overleg met de patiënt de beste behandeling vast stelt.
Slaapapneu is goed te behandelen. Hoe gaat dit in zijn werk? Bekijk hier hoe we OSAS kunnen behandelen.
MKA Apeldoorn
Albert Schweitzerlaan 31
7334 DZ Apeldoorn
(055) 581 806